Ker se bliža konec šolskega leta in s tem vrsto šolskih proslav, glasbenih in plesnih nastopov ter veliko drugih javnih prireditev, se mi zdi prav, da povzamem perečo temo o tem, ali majhni otroci sodijo na javne prireditve. Vsi vemo, kako se je tam potrebno vesti, vemo, da moramo izključiti mobilne naprave, vemo da ne klepetamo s sosedom in vemo da ne odpiramo vrečk od čipsa, ravno takrat, ko solistka zapoje prvo kitico. No, če je le mogoče, čipse in podobne zadeve pustimo v torbici, ne glede na to kako so mamljive in kako glasno si nas želijo. To vemo vsi kajne? Vsaj upam, da nam je VEČINI jasno, kako se vedemo na takšnih in podobnih dogodkih.

Ogromno ljudi pa še vedno ŽAL ne razume, da so majhni otroci velikokrat moteč element na prireditvah. Ne govorim vedno, verjamem, da obstajajo otroci, ki so sposobni eno uro ali več v miru sedeti na svojem mestu ter navdušeno spremljati dogajanje okrog sebe. Ampak roko na srce, takšnih je le peščica, vsi ostali glasno čebljajo, jokajo ali kričijo – najmanj. Tisti večji kobacači pa navdušeno tekajo po odru ali plesnem prizorišču, migajo s svojimi mali ritami in se neverjetno zabavajo. Staršem in večini obiskovalcem je prizor smešen in verjamem, da se ob njem prav tako zabavajo, kot otrok sam. Pa kdaj pomislite na starša otroka, ki nastopa ali pa na otroka, ki je celo leto pridno treniral in vadil, zato da se pokaže, potem pa mu naključen malček vzame pozornost publike?

Kot plesna učiteljica vam povem, da NI POŠTENO! Otroci in pedagogi celo leto pridno in trdo delamo, zato, da za VAS dragi starši pripravimo spektakularni nastop. Vse kar si želimo je pozornost, pet minut slave in na koncu velik aplavz. Želimo pokazati kaj smo se naučili in kako zelo smo napredovali. Želimo, da nas vidite, da v našem nastopu uživate in želimo da ste ponosni. Tistih par minut našega nastopa je neponovljivih in zelo smo žalostni, če nam jih nekdo pokvari veste. Takrat želimo, da se svet za trenutek ustavi in da smo pomembni samo mi. Saj nas razumete kajne? Tudi naši starši so prišli gledat nas in ne majhnega dojenčka, ki s tisto malo zabavno ritko dela show na prizorišču.

Pa še nekaj je pomembno, da vemo. Otroci, ki hote ali nehote zaidejo v center dogajanja so v VELIKI NEVARNOSTI. Zakaj? Ker je tam ogromno kablov preko katerih se lahko spotaknejo in padejo, ker so tam stvari, ki so naložene brez ozira na to, da bo tam mogoče otroško igrišče in ker so tam nastopajoči, ki jih lahko nehote pohodijo ali jih poškodujejo. Sem vam dala še en pomemben razlog, zakaj ne sodijo tja?

Največ kar lahko storite je to, da dojenčke in majhne otroke za tisto kratko uro pustite pri babicah in dedkih ali pri nekom, ki mu zaupate. Vem, da je velikokrat to neizvedljivo, takrat pa se z jokajočim ali živahnim otrokom enostavno umaknite in podarite nastopajočim in ostalim obiskovalcev miren in neobremenjujoč dogodek. Pomislite, kako bi se vi počutili na njihovem mestu in bodite malo manj sebični, obljubim vam, da je občutek fantastičen, ko se zavedaš, da samo v miru gledaš, uživaš v predstavi in ne motiš nikogar okrog sebe. Otroci in mentorji pa vam bodo/bomo neizmerno hvaležni.