Prihod otroka v življenje prinese določene spremembe in to je dejstvo, ki ga ne moremo zanikati. Življenje se ti čez noč obrne na glavo in naenkrat nisi več sam, ampak si nujno potrebna oseba za majhno, nebogljeno bitje. Spremembe je zagotovo opaziti na vseh področjih, tako na partnerskem, predvsem pa na osebnem. Še preden postanemo starši, imamo vsi v glavi določena pričakovanja in vizijo, vendar nas življenje hitro postavi na realna tla in nam pristriže peruti.

Zanimivo se je spominjati mojih pričakovanj, preden sem dobila otroka in ne morem verjeti, kako daleč od realnosti sem bila. Bila sem sebična in prepričana, da ne bom dovolila, da otrok kadarkoli ali kakorkoli kreira moje življenje in da bo on tisti, ki se bo prilagodil mojemu načinu življenja. No in potem sem se zbudila.

Ravno zaradi tega mi je smešno vsakič, ko slišim žensko brez otrok izreči veleumen stavek : KO BOM JAZ MAMA..
Draga moja, verjamem, da bo vse drugače ko boš ti mama. Vsak ima drugačen pogled na svet in vsak izbere svoj način vzgoje, zato bo zagotovo drugače. Želim pa ti povedati, da je kdaj pa kdaj bolje biti tiho, kot brezglavo blebetati, saj se boš zarečenega kruha enkrat do sitega najedla.

NE RAZUMEM ŽENSK, KI POZABIJO NASE IN HODIJO PO SVETU NEUREJENE.

Tudi jaz jih nisem veš, ni mi bilo jasno, kako lahko po svetu hodijo z ogromnimi podočnjaki in se niti ne potrudijo, da jih prekrijejo. Zdaj vem, da je velikokrat ŽAL to edina možna pot. Pridejo neprespane noči, otrok, ki 24 ur na dan »visi« na tvojih prsih ali neutolažljivo joka od jutra do večera. Takrat si srečna, če se ti uspe na hitro stuširati in dostojno obleči ter lase na hitro speti v nekaj, kar bi naj bilo podobno figi. Če ti uspe pred odhodom od doma nanesti vsaj puder in maskaro si zmagovalka, saj je še pred tem potrebno poskrbeti za lačna usta in pokakano ritko. To je takrat prioriteta veš! Za super izgledat, boš imela še veliko časa.

UVEDLA BOM SPALNI RITEM

Saj ne, da nekomu ne privoščim spanca, ravno nasprotno, vesela sem za vse, ki z dojenčki spijo vso noč in imajo nasploh zelo spečega dojenčka. Pa vendar bodimo realni, spalni ritem in majhni otroci ne gredo skupaj. Mogoče res misliš, da sem si sama kriva, ker moj otrok ponoči ne spi, lahko si tudi mnenja, da smo si mamice same ustvarile nočni ritual dojenja, ampak KO BOŠ TI MAMA, boš videla, da nekatere stvari niso tako enostavne, kot se slišijo. Otrok na svet ne pride naravnan na tvoj način življenja, ti pa boš tista, ki se mu boš v veliki meri prilagajala. Včasih zaradi ljubega mira, včasih pa enostavno zaradi tega, ker ga imaš najraje na svetu. V večini primerov pa zato, ker je to edino pravilno.

MOJI OTROCI BODO SPALI V SVOJI POSTELJI

Seveda bodo! Pomisli pa, kaj boš storila, če se bo tvoj otrok ponoči želel dojiti ali pa si bo le želel tvoje bližine. Kaj pa, ko bo bolan in boš ga želela imeti ob sebi, samo zato, da ga čutiš? Neštetokrat sem imela otroka ob sebi samo zato, da sem slišala, če še diha in da sem obema omogočila čimbolj mirno noč. Boš mu ti odrekla te trenutke, zato, da boš lahko glasno razglašala, kako nikoli ne spite skupaj v postelji? Boš zato boljša mama od vseh ostalih?

RISANKE BOM PREPOVEDALA

Tudi jaz sem jih poskušala in marsikatera mama pred mano. Svetujem pa ti, da o tem resnično raje molčiš, ker boš nekoč hvaležna za tistih 10 minut, ko bo tvoj otrok gledal risanke, ti pa boš v miru srkala vročo kavo. To pa ne pomeni, da podpiram celodnevno buljenje v TV ekran, tudi pri nas so glede tega stroge omejitve, a včasih so risanke nujno potrebne ravno meni, pa ne zato, da jih gledam, ampak zato, da se lahko za nekaj minut skrijem pred otroškim kravalom.

MOJI INTERESI BODO VEDNO NA PRVEM MESTU

To je pravzaprav zelo sebično, saj v trenutku, ko sprejmeš vlogo starša, svoje potrebe postaviš na drugo mesto. Pa to ne pomeni, da je tvojega življenja konec ali pa da ti nisi več pomembna. Ne pomeni, da ne boš imela več časa zase in partnerja. To pomeni, da boš kot mama vedno najprej naredila dobro za svojega otroka, šele takrat boš poskrbela zase. Materinski čut ti bo tako narekoval in čeprav si zdaj prepričana, da boš počela drugače – NE BOŠ!

Sprosti se in uživaj v čarih materinstva, ne kompliciraj si življenja z vizijo popolne mame in ne dokazuj se. Za svojega otroka boš VEDNO najboljša, najlepša in najbolj popolna. Naspana, nenaspana, naličena ali ne – v njegovih očeh boš le njegova MAMICA.

Do naslednjič,

Maja